Eerste recyclinglijn van trays

4PET Recycling verwerkt gerecycled plastic, zoals petflessen. Petflessen worden gebruikt voor frisdrank en andere vloeistoffen. Het materiaal, pet, wordt ook gebruikt voor trays voor de voedingsindustrie. Met trays bedoelen we de bakjes in de supermarkt waar vlees, vis, fruit, salades of kaas in verpakt is. Zoals kipfilet, gehakt of hamburgers.

Petflessen worden al jaren gerecycled. Het materiaal wordt daarna opnieuw gebruikt. Dit is beter voor het milieu dan weggooien. 4PET Recycling gaat dit nu ook doen met deze bakjes, die we trays noemen. De trays zijn net als flessen van pet.  Maar het voorafgaande bewerkingsproces is anders, tot op moleculaire basis. Ook zit er een enorm verschil in de kunststoffen die in de bakjes en flessen zitten; het polyethyleen en polypropyleen.

Productiemedewerkers en operators

Je begrijpt dat het verwerkingsproces hierdoor ook anders is dan dat van de flessen. Het materiaal van de trays gedraagt zich anders dan dat van de PET-flessen. Om dit goed en stabiel te krijgen, is een ingewikkeld proces. Daarbij zijn de bakjes van iets dunner materiaal dan de flessen en hebben vastgelijmde etiketten. In de hele wereld is er nog geen fabriek die deze trays verwerkt. Ze verdwijnen in de grote afvalstroom.

Maar wij, 4PET, gaan dit doen. En we zoeken mensen die ons hierbij gaan helpen. Mensen die het leuk vinden om te blijven proberen, net zolang tot het goed is. We zijn op zoek naar productiemedewerkers en naar operators. Iets voor jou? Bekijk dan de vacatures of klik op de knop onderaan de pagina.

Testlijn opgebouwd

Vorig jaar hebben we een testlijn opgebouwd om te leren hoe we de trays het beste kunnen verwerken. Met trial and error, leren van de fouten en vervolgens verbeteren, hebben we al vele stappen gezet. Maar we zijn er nog niet.

In onze fabriek in Duiven is een complete nieuwe demolijn geïnstalleerd waaraan we samen aan de slag gaan. Productiemedewerkers leveren met nieuwe heftrucks het materiaal aan. De procesoperator bedient de lijn. De komende maanden blijven we bezig met testen en optimaliseren, tot we een stabiel verwerkingsproces hebben. Daar moet je van houden, als je aan deze lijn wilt werken.

Wanneer wij in Duiven het juiste recept hebben gevonden, rollen wij het verder uit over Europa. Want wij hebben dan de kennis in huis om onze andere fabrieken te helpen. Als je wilt, kun je daaraan meewerken. Sowieso zijn er bij 4PET Recycling mogelijkheden om te groeien, bijvoorbeeld van productiemedewerker naar procesoperator.

Innovatief bedrijf

Bij ons werk je met wat voor sommigen simpelweg afval is. Je wordt vies en het stinkt. Dat hoort bij het werk. 4PET Recycling is ook een hartstikke innovatief bedrijf. Wij zien dit dus niet als afval maar als een potentiële nieuwe grondstof waarvan weer nieuwe bakjes gemaakt kunnen worden. Bij 4PET Recycling is geen jaar hetzelfde. Door de eisen die aan duurzaamheid en milieu gesteld worden, blijven wij ons ontwikkelen.

Onderdeel van Faerch

Met deze lijn werken we aan iets bijzonders dat op de hele wereld nog niet bestaat. 4PET Recycling is sinds 2018 onderdeel van Faerch uit Denemarken. Faerch investeert fors in dit project en de verwachtingen zijn hoog. Wij hebben vorig jaar de basis gelegd. Werk jij mee aan dit project dat wereldwijd invloed gaat hebben op de afvalstroom?

Actuele vacatures

Veel doorgroeimogelijkheden

Bij 4PET vinden we het belangrijk dat je jezelf ontwikkelt. Natuurlijk mag dat in je eigen tempo. Wij begeleiden je en bieden je de mogelijkheid om door te groeien in het tempo dat jij aankunt en aan wilt, op de gebieden die jij interessant vindt. Vind je het leuk om steeds een beetje meer verantwoordelijkheid te krijgen? Of ben jij goed in het aansturen en motiveren van je collega’s? Je leert het grootste gedeelte in de praktijk, gewoon door te doen.