5-ploegendienst

Op elke kilo gerecyclede PET-kunststof verdienen we een paar cent. We moeten dus héél veel kilo’s produceren om winst te draaien. Daarom werken we 24 uur per dag, 7 dagen per week in 5-ploegendienst (of volcontinudienst). Maar hoe werkt een 5-ploegendienst precies? In volcontinudienst werk je 2 ochtenddiensten van 06.00u tot 14.00u, 2 middagdiensten van 14.00u tot 22.00u, 2 nachtdiensten van 22.00u tot 06.00u en vervolgens ben je 4 dagen vrij.

Werken in volcontinudienst vereist enige discipline

Na je laatste nachtdienst lig je vaak rond 07.00u of 08.00u pas in bed. Het slimste is om dan tot ongeveer 13.00u te slapen en meteen je dag/nachtritme weer goed op te pakken. Blijf je de hele dag doorslapen? Dan word je een nachtdier en zal de eerste ochtenddienst om 06.00u héél zwaar vallen.

Kortom: het werken in een 5 ploegensysteem moet bij je passen. Wanneer dat het geval is zul je ervaren dat je veel vrije tijd hebt naast je werk. Je werkt ten slotte elke week maar 33,6 uur gemiddeld. Het rooster is daarom ook prima passend voor mensen met een druk gezinsleven. En, zeker niet onbelangrijk, je ontvangt een toeslag van 27% op je maandloon!

WERKEN IN EEN 5-PLOEGENDIENST: IETS VOOR JOU?

Ben je iemand die veel waarde hecht aan wekelijks terugkomende privé-afspraken (bijvoorbeeld een voetbaltraining elke woensdagavond) dan is het werken in volcontinudienst voor jou minder geschikt. Veel werknemers in volcontinudienst houden er daarom van om hun privé afspraken ook flexibel te plannen. Bijvoorbeeld via een fitness abonnement bij een sportschool.